Feiten en fabels over krachttraining bij vrouwen

Blog Feiten en fabels over krachttraining bij vrouwen

‘’Ik wil niet té gespierd worden’’ of ‘’Ik wil geen bodybuilder worden’’ zijn uitspraken die je regelmatig voorbij hoort komen als het gaat om krachttraining en vrouwen. Hierdoor zijn vrouwen vaak te vinden op de cardioapparaten in plaats van bij de dumbbells. Toch biedt krachttraining juist veel voordelen bij vrouwen: je kunt ermee afvallen, in vorm komen en beter in je vel zitten. Hup, op naar de zware gewichten!

Fabels

Een angst wat onder veel vrouwen zweeft als ze aan krachttraining denken, is dat ze heel gespierd worden. Als je eruit wil zien als een soort hulk, moet je heel veel training en de juiste hormonen hebben: testosteron. Dit stofje is essentieel voor spiergroei en vrouwen maken minder testosteron aan dan mannen. Daardoor ontwikkel je minder snel spieren en worden ze nooit zo groot als een man.

Ook denken veel vrouwen dat plaatselijk vet verbranden een ding is, bijvoorbeeld een buikspierkwartier om het buikvet te verminderen. Helaas is dat onmogelijk. Als je resultaat wil zien, moet je eigenlijk je hele lichaam trainen. Zo verbrand je de meeste calorieën, waardoor je vet verliest.

Feiten

Krachttraining biedt voordelen die bijvoorbeeld cardio niet heeft. Je bouwt met krachttraining meer spierweefsel op, waardoor je meer calorieën verbrandt. Zo val je af en ontwikkel je een strakker lichaam dan alleen met cardio. Ook worden je botten sterker zodat je minder kans hebt op botontkalking, waar vrouwen later last van kunnen krijgen. Als laatst ga je je natuurlijk veel sterker voelen.

Recente berichten