Waar is kroepoek van gemaakt?

Blog Waar is kroepoek van gemaakt?

Het is dun, hard, krokant én luchtig: de bekende Aziatische snack kroepoek. Het is een snack die wij eten tijdens het avondeten, vooral bij nasi of bami. Maar, waar is kroepoek eigenlijk van gemaakt en waar komt het vandaan?

Oorsprong

Kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië waar ze wel tientallen soorten kroepoek kennen. In Indonesië noemen ze alle snacks die kraken ‘krp-krp’. De meest bekende kroepoek die in Nederland gegeten wordt, is de kroepoek gemaakt van garnalen en tapiocameel, een bindmiddel. Deze vorm kroepoek wordt Palembang genoemd in Indonesië.

Werkwijze

De snack is bij vrijwel elke Nederlander bekend. Toch weet niet iedereen waar kroepoek vandaan komt en wat ze nou eigenlijk aan het eten zijn. Zoals net al werd genoemd, bestaan er verschillende soorten kroepoek. De meest bekende is de naturel-versie, gemaakt van vis en dan vooral garnalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen, zodat er een soort vismeel tot stand komt. Dit meel wordt gemengd met tapiocameel, waardoor er deeg ontstaat. Met dit deeg wordt brood gebakken en vervolgens in dunne plakjes gesneden. Deze plakjes worden gedroogd en gefrituurd. Als de plakjes uit de frituur worden gehaald, is de kroepoek klaar. Het is een simpele koek die je dus makkelijk thuis kunt maken!

Verschillende soorten

Wist je dat er zelfs rauwe kroepoek bestaat? Dit kun je zelf bakken, zodat je verse kroepoek hebt. Dit is eenvoudig te maken en lekker! Wil je eens wat anders proberen dan de neutrale kroepoek? Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten kroepoek in verschillende smaken: bamboe kroepoek, chili kroepoek, knoflook kroepoek… Noem maar op.

Recente berichten