Zo stap je eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier

Blog Zo stap je eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier

Als je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier, is het goed om te benoemen dat dit afhangt van jouw persoonlijke situatie. Je kunt verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken om erachter te komen wat voor jou de voordeligste optie is. Hieronder geven wij jou een aantal tips waar je op kunt letten tijdens het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

1 Einddatum van het huidige contract

Het is belangrijk om te checken wat voor contract je hebt bij jouw huidige energieleverancier. Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, heb je een contract zonder einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd mag je overstappen wanneer je wil. Bij een vast contract kun je deze in veel gevallen niet kosteloos opzeggen. Dit is de zogenaamde opzegvergoeding. Meestal kun je zes tot acht weken voor de einddatum overstappen, maar controleer dit bij jouw huidige energieleverancier. Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het dus ook belangrijk om te kijken naar de looptijd van het nieuwe contract.

2 Enkel- of dubbeltarief

Je kunt kiezen voor enkel- of dubbeltarief. Het enkeltarief houdt in dat je standaard hetzelfde energietarief betaalt, de hele dag door. Bij dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief: het piektarief. In de nacht en in het weekend betaal je minder, wat ook wel het daltarief wordt genoemd. Het daltarief begint over het algemeen om 11 uur ’s avonds en stopt om 7 uur ’s ochtends. Wel is het piektarief meestal duurder dan het enkeltarief. Reken dus goed uit hoeveel stroom jij verbruikt om erachter te komen wat voor jou de voordeligste optie is.

3 Vast of variabel contract

Bovendien kun je kiezen voor een vast of variabel contract als je gaat overstappen van energieleverancier. Over het algemeen hanteren de vaste contracten ook vaste kosten. Variabele contracten kun je meestal direct opzeggen. Meestal zijn de vaste contracten van een jaar voordeliger aangezien je vaak in aanmerking komt voor welkomstkortingen. Als je een vast contract afsluit met vaste kosten voor bijvoorbeeld drie jaar, krijg je maar een keer in die drie jaar een welkomstkorting. Ook als je een langdurig contract wil opzeggen, moet je vaak opzegvergoeding betalen. Daarnaast mogen de energieleveranciers contracten met variabele kosten twee keer per jaar aanpassen. Met behulp van een energievergelijker kun jij binnen een paar klikken op de knop zien wat voor jou het voordeligst is.

4 Grijze of groene stroom

Over het algemeen is grijze stroom voordeliger dan groene stroom. Groene stroom wordt namelijk via een milieuvriendelijke manier opgewekt waardoor deze stroom prijziger is. Groene stroom is afkomstig van zon, wind en water. Grijze stroom wordt gemaakt uit bijvoorbeeld gas en steenkool.

Recente berichten